RED-S; når energien mangler

Postet av Idrettens Helsesenter den 14. Des 2022


Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S) er en betegnelse som benyttes for å identifisere idrettsutøvere som har lav energitilgjengelighet. Lav energitilgjengelighet betyr at energiinntaket er for lavt i forhold til energiforbruket (enten for lite mat eller for mye trening) slik at kroppens normale funksjoner slutter å fungere som de skal. Dette er like aktuelt for mannlige og kvinnelige utøvere. 


Lav energitilgjengelighet viser seg på ulike måter med noen tegn som er vanligst; endrete hormonnivåer, menstruasjonsforstyrrelser, nedsatt metabolisme, nedstemthet/slitenhet, dårligere konsentrasjon, gjentatte infeksjoner, mangelfull treningsrespons, redusert benmineraltetthet og stressreaksjoner.

Idrettsutøvere kan få hjelp ved mistanke om lav energitilgjengelighet og/eller spiseforstyrrelse. 

Idrettens helsesenter har et kvalitetssikret behandler nettverk som utreder og behandler idrettsutøvere med lav energitilgjengelighet og/eller spiseforstyrrelser der spiseforstyrrelsen er forårsaket av idretten.

Ved lav energitilgjengelighet er det ofte flere symptomer som påvirker både helse og prestasjon.

Tegn på lav energitilgjengelighet og helse: Gjentatte skader og sykdommer. Redusert bentetthet. Tretthetsbrudd. Endringer i humør, nedstemt. Nedsatt reproduksjonshelse - Menstruasjonsforstyrrelser. - Lav testosteron. Mage-tarm plager. Tegn på lav energitilgjengelighet i treningssammenheng: Mindre overskudd og energi. Nedsatt muskelstyrke. Lavere glykogenlagre. Mangelfull treningsrespons. Lavere utholdenhetskapasitet. Nedsatt fokus og koordinasjon.

Skaden skal alltid meldes til Skadetelefonen. Meld inn skade her. Skadetelefonen vil deretter ta kontakte utøver og sette opp timer til utredning.