Image of a woman taking a photo.

Konsulterer regelmessig tverrfaglig på IHS for utøvere med langvarig hofte- og lyskeproblematikk.

Image of a woman taking a photo.

-

Image of a woman taking a photo.

Lege for herrelandslaget i fotball og fastlege på Best Helse Nordstrand.

Image of a woman taking a photo.

Ved Idrettens Helsesenter har Tonje ansvar for luftveisproblematikk.

Belastningsskade i luftveier er den vanligste årsak til at utøveren slutter å fungere optimalt på trening og konkurranse.

Utøvere innen utholdenhetsidretter er spesielt utsatt for belastningsskade i luftveiene, noe som kanskje ikke er så rart når en tenker på hvor mye de puster. Hvis lufta de puster i tillegg er kald, inneholder klor eller støv, øker sjansen betydelig. 

Mange utøvere kjenner ikke at pusten ikke fungerer, men får kun symptomer på at de har lite oksygentilbud; de responderer ikke på trening, er slitne, stivner fort/får høy laktat, eller får høy puls ved moderat aktivitet. 

Belastningsskade i luftveier kan behandles ved å tilby utøveren hvile (pause fra trening funker), men kan også effektivt behandles med en viss type astmamedisiner. Utfordringen er at denne skaden ofte ikke kan påvises uten en egen testmetode som er lite utbredt, men som er angitt å være gullstandard for denne problemstillingen. Metoden avdekker vanligvis også annen årsak til pustebesvær som f.eks. EILO, refluks, og uhensiktsmessig pustemønster. Dersom en utøver har en slik belastningsskade (luftveisbetennelse) er dokumentasjon ekstra viktig, siden IOC og WADA sterkt oppfordrer til dokumentasjon på eventuelt behov for astmamedisiner.

Image of a woman taking a photo.

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Idrettslege NIMF. Professor dr. med. i Idrettsmedisin ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole.

Utreder og behandler idrettsutøvere og fysisk aktive personer med alle typer akutte og belastningsrelaterte idrettsskader og tilstander i muskel-skjellet systemet. Hans spesialområder er idrettsrelaterte muskelskader, hofte- og lyske skader og hodeskader.

Relasjon til idrett: Medisinsk fagansvarlig Norges fotballforbund/IHS. Tidligere landslagslege for U-21 og A-landslaget herrer fra 1994 -2014. Tidligere aktiv fotballspiller på elite- og landslagsnivå. Leder- og trener i fotballklubb i mer enn 30 år. Medlem av FIFA Medical Scientific Advisory Board.