Kostholdet påvirker idrettsutøveres helse og prestasjon. Et balansert kosthold med tilstrekkelig energiinntak som er tilpasset utøverens idrett, alder og individuelle behov vil bedre restitusjon og treningseffekt. Det vil også redusere risiko for sykdom og skade.

Kliniske ernæringsfysiologer på Idrettens Helsesenter utreder og behandler ernæringsrelaterte idrettsskader. De vanligste problemstillingene er stressreaksjoner i skjelettet, REDs (relative energy deficiency in sport), korsbåndskader (post operativ ernæring), samt spiseforstyrrelser. Ernæringsbehandling på Idrettens Helsesenter er forskningsbasert og tilpasses hver enkelt utøver. Målet med ernæringsbehandlingen er å hjelpe utøvere tilbake til sin vanlige trening/konkurranse hverdag på en trygg og effektiv måte, i samspill med andre fagpersoner.

Relative Energy Deficiency in Sport (REDs)

REDs er en betegnelse som benyttes for å identifisere idrettsutøvere som har lav energitilgjengelighet. Lav energitilgjengelighet betyr at energiinntaket er for lavt i forhold til energiforbruket (enten for lite mat eller for mye trening) slik at kroppen ikke har nok energi til vedlikehold av normale funksjoner. Dette er like aktuelt for mannlige og kvinnelige utøvere. Unge utøvere i vekst er spesielt sårbare for de negative konsekvensene av lav energitilgjengelighet.

Les mer

Stressreaksjoner og ernæring

Stressreaksjoner i skjelettet er ofte, men ikke alltid, relatert til mangelfull ernæringsstatus og lav energitilgjengelighet. Etablering av et kosthold med tilstrekkelig energi tilgjengelighet og god tilgang til viktige næringsstoffer for benhelse er avgjørende for å forebygge belastningsskader i skjelettet, og for å bli frisk etter stressfraktur og/eller overtrening. Målet med rehabiliteringsernæring fra stressreaksjon/fraktur er å etablere et smart kosthold som fremmer tilheling og forebygger en re-skade.

Les mer

Post-operativ ernæring for idrettsutøvere

Ernæring spiller en sentral rolle i optimal rehabilitering etter en skade. Redusert aktivitet generelt, men først og fremst redusert bruk av muskelgrupper rundt skadestedet etter en operasjon, øker tap av muskelmasse. Ernæringstiltak for å begrense vekttap og muskelatrofi i rehabiliteringsperioden, samt å optimalisere tilheling av selve skaden, er avgjørende for at utøverne skal kunne komme raskt og trygt tilbake til vanlig funksjon og normal trenings hverdag.

Les mer

Image of a woman taking a photo.

Anu Koivisto-Mørk, klinisk ernæringsfysiolog, fagansvarlig idrettsernæring

Autorisert klinisk ernæringsfysiolog. PhD fra UiO med tema «Ernæring ved høydetrening blant Norske toppidrettsutøvere». Master i klinisk ernæring fra UiO. ISAK level 1 sertifisering. Etterutdanning på behandling av spiseforstyrrelser fra OUS. Over 18 års erfaring med kostveiledning av idrettsutøvere. Tidligere landslagsutøver og OL-deltager i svømming.

Anu utreder og behandler idrettsutøvere med lav energitilgjengelighet (REDs) og spiseforstyrrelser. Anu behandler også utøvere i rehabilitering fra skade som korsbåndskade og stressfraktur. Utenom skadesaker tilbyr hun også kostoptimalisering for idrettsutøvere (topp- og breddeidrett) og gir kostveiledning for kliniske problemstillinger i idrettskontekst som matvare allergier/intoleranser, mage-tarmsykdommer og vektregulering.

Image of a woman taking a photo.

Kristin Hjelstuen, klinisk ernæringsfysiolog

Kristin er autorisert klinisk ernæringsfysiolog med en mastergrad i klinisk ernæring fra Universitet i Oslo. Hun har tatt videreutdanningskurs innen spiseforstyrrelser og den kvinnelige utøveren. Kristin er tidligere aktiv skiskytter, har vært på juniorlandslag og konkurrert internasjonalt. Denne erfaringen bidrar til en praktisk forståelse av utfordringene idrettsutøvere møter knyttet til ernæring, trening og prestasjon.

Kristin tilbyr støtte til idrettsutøvere gjennom rådgivning om ernæring i rehabiliteringsprosessen etter skade, samt behandling av lav energitilgjengelighet (REDs) og spiseforstyrrelser.