Rehabiliteringsernæring

Postet av Idrettens Helsesenter den 14. Des 2022



Kostholdet påvirker idrettsutøveres helse og prestasjon. Et balansert kosthold med tilstrekkelig energi inntak som er tilpasset utøverens idrett, alder og individuelle behov vil bedre restitusjon og treningseffekt. Det vil også redusere risiko for sykdom og skade. Gode ernæringsrutiner vil gjøre utøverne mer robuste til å tåle treningen. Et mangelfullt kosthold vil kunne begrense prestasjonsfremgang og utsette utøvere for økt risiko for sykdom og skader.

Har man blitt skadet eller operert er det greit å vite at ernæring spiller en sentral rolle i optimal rehabilitering. I rehabiliteringsperioden må man som regel trene annerledes og justere ned den vanlige treningsmengden, i tillegg bortfaller gjerne den vanlige døgnrytmen når treningshverdag endres, dette kan påvirke matvaner negativt dersom man ikke er oppmerksom på det. Redusert aktivitet generelt, men først og fremst redusert bruk av muskelgrupper rundt skadestedet, øker tap av muskelmasse. Ernæringstiltak for å begrense vekttap og muskelatrofi i rehabiliteringsperioden, samt å optimalisere tilheling av selve skaden, er avgjørende for at utøverne skal kunne komme raskt og trygt tilbake til vanlig funksjon og normal treningshverdag.

Stressfraktur og overtrening er ofte, men ikke alltid, relatert til suboptimal ernæringsstatus og mangelfull energitilgjengelighet. Lav energitilgjengelighet betyr at energiinntaket er for lavt i forhold til energiforbruket (enten for lite mat eller for mye trening) slik at kroppens normale funksjoner slutter å fungere som de skal. Dette er like aktuelt for mannlige og kvinnelige utøvere. 

Lav energitilgjengelighet viser seg på ulike måter med noen tegn som er vanligst; endrete hormonnivåer, menstruasjonsforstyrrelser, nedsatt metabolisme, nedstemthet/slitenhet, dårligere konsentrasjon, gjentatte infeksjoner, mangelfull treningsrespons, redusert benmineraltetthet og stressreaksjoner. Etablering av et godt kosthold med god energi tilgjengelighet og tilgang til viktige næringsstoffer for god benhelse er helt avgjørende for å forebygge belastningsskader i skjelettet, og for å bli frisk etter stressfraktur og/eller overtrening. 

Målet med rehabiliteringsernæring er å etablere et avslappet og smart kosthold som vil bidra til å bygge trygge, robuste og friske utøvere som vil kunne drive med idretten sin så lenge de selv ønsker.

Skrevet av Anu Koivisto-Mørk, Klinisk ernæringsfysiolog ved Idrettens Helsesenter